Beursgang Facebook Terug

beursgang facebook

Beursgang Facebook – De beursgang dreigt uit te lopen op een fiasco. De koers ging op de derde handelsdag opnieuw hard onderuit. Op Wall Street sloot Facebook gisteravond 8,9 procent lager op $ 31. Dat is 7 dollar onder de introductieprijs.

Volkskrant Heleen van Lier 18-05-2012:

Vandaag gaat Facebook in de VS naar de beurs. Plotseling zijn de ogen van miljoenen op de NASDAQ gericht, want 900 miljoen leden hebben een persoonlijk aandeel in het netwerk in de vorm van hun eigen Facebook-profiel. Daarom: de Facebookbeursgang volgen voor dummies in 5 vragen.

Hoe wordt de introductieprijs bepaald?
Dit bepaalt de bank die de beursgang begeleidt. De bank informeert bij potentiële investeerders naar de interesse in het aandeel en kijkt naar de winst van het bedrijf en de te verwachten winst. Met een voorlopige prijs wordt een tweede rondgang gemaakt om te kijken of de koers realistisch is. Bij Facebook werd de prijs steeds naar boven bijgesteld, omdat er steeds veel meer vraag was. De prijsindicatie werd daarom verhoogd naar tussen de 34 en 38 dollar (27 tot 30 euro) per aandeel. Eerder was dat 28 tot 35 dollar per aandeel. Uiteindelijk is de definitieve prijs uitgekomen op 38 dollar.

Hoeveel aandelen en waarom?
In totaal zet Facebook 85 miljoen aandelen extra in de markt, waardoor er 422 miljoen stukken verhandeld gaan worden. Daarmee haalt Facebook zo'n 18,4 miljard dollar op. Door de stap wordt de beursgang van Facebook de op twee na grootste in de geschiedenis van de Verenigde Staten, na die van Visa en General Motors. Dit zijn deels nieuwe aandelen die worden uitgegeven, en deels worden bestaande aandelen van de aandeelhouders verkocht. Die krijgen hier geld voor.

Hoe wordt bepaald wie de aandelen krijgen?
Geinteresseerden kunnen zich inschrijven voor aandelen bij Amerikaanse banken en effectenhuizen als TD Ameritrade, Fidelity, Wells Fargo en Morgan Stanley. Bij te veel inschrijvingen worden de aandelen onder de geïnteresseerden verdeeld. Iedereen krijgt minder. Dit kunnen grote beleggingsmaatschappijen zijn, maar ook kleinere particulieren. De banken hebben het inschrijfproces inmiddels stopgezet vanwege te veel vraag.

Wat kan er gaan gebeuren?
Na de lancering gaan de personen met aandelen deze van de hand doen of niet. Als veel mensen de aandelen van de hand willen doen, zal het aandeel zakken. Als mensen erbij willen kopen en graag hun aandelen willen behouden zal dit de prijs opdrijven en zullen de aandelen meer waard worden. Een kwestie van vraag en aanbod dus. Bij Linkedin en Google vlogen de koersen meteen omhoog en zijn ze nog steeds hoger dan de introductieprijs. Maar bij WorldOnline in 2000 ging het helemaal mis. Na een enorme reclamecampagne en veel media-aandacht, verdrongen beleggers zich rondom het nieuwe aandeel. Het aandeel World Online begon met een zeer hoge introductiekoers, namelijk 43 euro. De totale waarde van World Online was hiermee 12 miljard euro. Na de beursgang dumpten grote aandeelhouders, waaronder de TROS, de Nederlandse Spoorwegen en Telfort hun belang. De koers van het aandeel daalde met tientallen procenten in enkele weken tijd.

Hoe en waar kan ik het volgen?
Facebook lanceert vandaag op een nog nader te bepalen tijdstip op de NASDAQ. De geruchten gaan dat Zuckerberg hierbij aanwezig zal zijn en op de gong zal slaan om de handel te openen. Dit hoeft niet bij het openen van de beurs te zijn. De beurskoersen zullen te volgen zijn via bijvoorbeeld Google Finance, maar bij gratis consumentensystemen zit er altijd een vertraging in. Professionele handelaren beschikken over extreem snelle netwerken: elke microseconde telt.

De NASDAQ is de grootste aandelenbeurs van de Verenigde Staten waar meer dan de helft van de in de Verenigde Staten verhandelde fondsen worden genoteerd. NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations, en hier worden vooral aandelen van technologische bedrijven verhandeld. NASDAQ begon in 1971 de handel en was het de eerste elektronische beurshandel in de wereld. De hoofdvestiging bevindt zich op Wall Street in New York. Er is geen chaotisch door elkaar roepende menigte van handelaren, zoals op bijvoorbeeld de New York Stock Exchange, maar de handel wordt volledig automatisch door computers afgehandeld. Bron: ANP via nu.nl:

Banken gedaagd om beursgang Facebook
NEW YORK - Een groep beleggers sleept de banken die de beursgang van Facebook hebben begeleid voor de rechter. Dat hebben de advocaten van de klagers woensdag gezegd.

De banken, waaronder Morgan Stanley, zouden in de aanloop naar de beursgang vorige week hebben verzwegen dat analisten hun groeiprognoses voor het internetbedrijf hadden verlaagd. Ook Facebooktopman Mark Zuckerberg is aangeklaagd.
Facebook maakte vrijdag onder hooggespannen verwachtingen zijn debuut op de technologiebeurs Nasdaq. De koersexplosie waar veel beleggers op hadden gerekend, bleef echter uit. Het aandeel, dat tegen een prijs van 38 dollar werd geïntroduceerd, maakte maandag en dinsdag een duikvlucht tot iets boven de 31 dollar.

Technische problemen
De koersval zou te maken kunnen hebben met de lagere groeiverwachtingen waar analisten vlak voor de beursgang mee kwamen. Volgens de marktvorsers is het groeiende aantal gebruikers dat via mobiele apparaten gebruik maakt van Facebook de achilleshiel van het bedrijf, omdat het daardoor moeilijker wordt advertenties te slijten.

Fel verdedigen
Facebook liet weten dat de aanklacht ongegrond is. ''We denken dat deze rechtszaak niet rechtsgeldig is en we zullen ons dan ook fel verdedigen.'' Morgan Stanley zei eerder dat alle procedures rond de beursgang aan de regels voldeden. Niet alleen de koersdaling deed stof opwaaien, maar ook de technische problemen die het beursbedrijf Nasdaq kende tijdens de introductie. De handelssystemen bleken niet opgewassen tegen de enorme stroom aan orders. Sommige beleggers willen ook Nasdaq aansprakelijk stellen voor de schade die zij daardoor zouden hebben geleden.

VEB
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet desgevraagd weten dat zich daar vooralsnog geen Nederlandse gedupeerden hebben gemeld. De beleggersclub zei bezig te zijn met een inventarisatie en onthoudt zich ondertussen van commentaar op de gang van zaken.
Bron: ANP via nos.nl 23-05-2012

Beursgang Facebook onder vuur
De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC overweegt een onderzoek naar de rol van de beurs en de begeleidende banken bij de beursgang van Facebook.
De eerste boze beleggers en investeerders hebben zich al gemeld en klachten ingediend bij de Nasdaq en Facebook.
De beursgang dreigt uit te lopen op een fiasco. De koers ging op de derde handelsdag opnieuw hard onderuit. Op Wall Street sloot Facebook gisteravond 8,9 procent lager op $ 31. Dat is 7 dollar onder de introductieprijs.

Fouten bij introductie
Bij de introductie op vrijdag ging er met de techniek van alles mis. Het handelssysteem van de Nasdaq, de elektronische schermenbeurs in New York haperde en de handel ging met vertraging van start.
Er zouden ook fouten gemaakt zijn bij de registratie van het aandeel doordat op het laatste moment allerlei wijzigingen werden aangebracht.
Verder is onduidelijk of koop- en verkooporders van vrijdag wel allemaal zijn uitgevoerd.
De koers werd vrijdag nog overeind gehouden. De begeleidende banken, waaronder de grote zakenbanken Morgan Stanley, JPMorgan en Goldman Sachs, ondersteunden de koers met steunaankopen.

Koers onderuit
In het eerste uur van de handel schoot het aandeel nog met 10 procent omhoog, maar daarna kalfde de koers af en eindigde nipt boven de introductiekoers van 38 dollar.
Maandag ging de de koers onderuit. Facebook verloor 11 procent en gisteren kwam daar nog eens 9 procent bij.
De waarde van Facebook kwam door de beursgang uit op 104 miljard dollar en is één van de grootste beursgangen in de Amerikaanse geschiedenis.

Twijfels over introductieprijs
De begeleidende banken besloten in de dagen voor de beursgang de introductieprijs te verhogen en meer aandelen op de markt te brengen omwille van de enorme belangstelling. Critici hadden zo hun twijfels over de prijs en de hype rond het internetaandeel.
Volgens persbureau Reuters zouden de banken vlak voor de introductie de omzetverwachtingen van Facebook 'significant' hebben aangepast. Klanten zouden daarvan geschrokken zijn.

Facebook had gezegd dat de omzetgroei beïnvloed zou kunnen worden door meer smartphonegebruik. Dat zou nadeling kunnen zijn voor de verkoop van advertenties, waarmee Facebook zijn geld verdient.

Marc Vijver via de Telegraaf.nl 23-05-2012: Beursgang Facebook verandert in een ramp

AMSTERDAM - De beursgang van Facebook moest het event van het jaar worden. Dat lukt ook, maar dan in negatieve zin. De vergelijking met die andere ramp World Online dringt zich steeds sterker op.

Voorafgaand aan een beursgang vindt een roadshow plaats om de grote beleggers en banken warm te maken voor de aandelen. Zo’n roadshow is een groot spektakel met schitterende vergezichten en jubelende commentaren.
Maar tijdens deze roadshow gebeurde iets heel geks; de financiële vooruitzichten werden gaandeweg op last van Facebook verlaagd bij de 3 hoofdaannemers (lead managers) van de plaatsing. Volgens een Amerikaanse zakenbankier iets dat hij in 1200 aandelenplaatsingen niet eerder heeft meegemaakt.

Je zou mogen verwachten dat de prijs voor de aandelen op grond van deze informatie verlaagd wordt; het bedrijf verwacht immers minder geld in de toekomst te verdienen. In plaats daarvan gebeurde het volgende:

  1. Het verschil tussen de minimale en maximale prijs voor plaatsing werd vergroot terwijl de indicatieve prijs zelf bleef staan;
  2. Het aantal aangeboden aandelen werd vergroot;
  3. Insiders besloten meer aandelen te verkopen.

Ondertussen deed de marketingmachine haar werk, en ontstond er een overweldigende vraag van particulieren voor de aandelen. Het slimme geld dat meer kennis had dan u en ik verkocht bij de beursgang vooral aan de particuliere beleggers. Het aandeel werd uitgegeven op $38 (18 mei). Gelijk na de eerste notering op $42 bereikte Facebook een piek van $45, om daarna een duikvlucht te nemen naar ruim $30 in 3 handelsdagen. Een verlies van ruim 20% ten opzichte van de uitgifteprijs.

Het slechte nieuws blijft zich ondertussen opstapelen; de beurswaakhond SEC is inmiddels een onderzoek gestart en een aantal juristen lopen zich warm om claims in te dienen. De analogie met World Online is overweldigend; ook daar gebeurde iets raars in de roadshow-fase en werd vooral verkocht aan particuliere beleggers bij de beursgang.

Dit muisje krijgt nog een lang staartje en is inderdaad de beursgang van het jaar.
Wees voorzichtig met het aandeel zou ik zeggen.

Geplaatst op: 18/07/2012 00:00
Categorie: Blog